Intro til RESURSIUM – demonstratorium for affalds-cleantech

Bloggen er ikke aktiv længere, men du er velkommen til at kommentere enkelte poster.

Denne blog udforskede kilder til inspiration indenfor affald i forbindelse med udvikling af RESURSIUM (under Vestforbrænding).

Den skrives af innovationsekspert Lars Lundbye (lars.lundbye [at] gmail.com), Blå Himmel, og er tænkt som inspiration for udviklingsteamet omkring Vestforbrænding, advisory boardet for RESURSIUM, samt andre, der er engageret i at ændre paradigmet fra affald til ressourcer.

RESURSIUM er stiftet af Vestforbrænding og vil sikre at kommuner, affaldsselskaber og produktionsvirksomheder får adgang til teknologi- og service-løsninger, der gør affald til ressourcer.

I Copenhagen Cleantech Cluster og sammen med en lang række centrale aktører fra hele affaldsbranchen vil RESURSIUM blive et kraftcenter for innovation af cleantech-løsninger indenfor affald og ressourcer, der vil gøre danske virksomheder klare til at imødekomme de store internationale behov.

Målet er at skabe et innovationsmiljø i verdensklasse indenfor affald-cleantech – en unik innovationsplatform for affalds-cleantech ved at integrere eksterne innovatorer, kapital, affaldssektorens videnscentre og Vestforbrændings state-of-the-art forbrændingsanlæg, sorterings- og oparbejdnings-anlæg og omfattende indsamlingssystemer, samt en tæt samarbejde med hele regionens cleantech-miljøer. RESURSIUM vil består af to kerneområder: Et demonstratorium for nye affaldsløsninger og teknologier, og et videns- og formidlingscenter. Med de to satsninger vil der ske markant forkortelse af time-to-market for nye løsninger, samt en effektiv showcasing og vidensspredning både nationalt og internationalt.

Saturday, November 14, 2009

Idé: System: Fundraising til FoU projekter

Behov:
Teknologiudviklere og forskere er afhængige af at kunne skaffe offentlige FoU-midler. Disse er i stigende grad underlagt krav om markedsrelevans og markedsforankring, hvorfor virksomheder og forskere har stort behov for samarbejde med industrien for at kunne opnå forskningsmidler.
Løsning:
VF tilføjer screening-kompetence (evt outsourced), der screener relevante samarbejdsprojekter for nogle som VF kan blåstemple og dermed hjælpe til funding.
Udbytte:
udfoldes
Differentiering:
Få spillere i industrien har så klar en adgang til markedet og affaldets kerne.

Idé: Camps: Eksempel på camps

Behov: Matchmaking på tværs af værdikæde.
Løsning: Formaliserede camps med et vist interval på HTMP.
Udbytte: Nye ideer og samarbejdsrelationer, samt branding af VF.
Der er masser af gode eksempler på camp-formatet - også indenfor sektoren, som der er oplagt, kan blive et fast format i HTMP, fx: Den 14. og 15. januar 2009, samledes repræsentanter fra biobrændselsbranchen til en intensiv Biomasse Camp på Sørup Herregaard ved Ringsted. Udgangspunktet for campen var udvikling af demonstrationsprojekter med henblik på at synliggøre biomassens store eksportpotentiale.

Crowdsourcing

Som pilotprojekter bør vi afprøve to formater:

1) Crowdsourcing af idéer, hvor vi involverer et netværk af brugere i at vurdere værdien af idéer til tiltag. Fx vurdering af miljøpotentialet i given teknologier.

Open Innovation, hvor vi udnytter fx Innocentive mv til at få løst et konkret innovationsudfordring.
[Wikipedia: InnoCentive is an "open innovation" company that takes research and development problems in a broad range of domains such as engineering, computer science, math, chemistry, life sciences, physical sciences and business, frames them as "challenge problems", and opens them up for anyone to solve them. It gives cash awards for the best solutions to solvers who meet the challenge criteria.]