Intro til RESURSIUM – demonstratorium for affalds-cleantech

Bloggen er ikke aktiv længere, men du er velkommen til at kommentere enkelte poster.

Denne blog udforskede kilder til inspiration indenfor affald i forbindelse med udvikling af RESURSIUM (under Vestforbrænding).

Den skrives af innovationsekspert Lars Lundbye (lars.lundbye [at] gmail.com), Blå Himmel, og er tænkt som inspiration for udviklingsteamet omkring Vestforbrænding, advisory boardet for RESURSIUM, samt andre, der er engageret i at ændre paradigmet fra affald til ressourcer.

RESURSIUM er stiftet af Vestforbrænding og vil sikre at kommuner, affaldsselskaber og produktionsvirksomheder får adgang til teknologi- og service-løsninger, der gør affald til ressourcer.

I Copenhagen Cleantech Cluster og sammen med en lang række centrale aktører fra hele affaldsbranchen vil RESURSIUM blive et kraftcenter for innovation af cleantech-løsninger indenfor affald og ressourcer, der vil gøre danske virksomheder klare til at imødekomme de store internationale behov.

Målet er at skabe et innovationsmiljø i verdensklasse indenfor affald-cleantech – en unik innovationsplatform for affalds-cleantech ved at integrere eksterne innovatorer, kapital, affaldssektorens videnscentre og Vestforbrændings state-of-the-art forbrændingsanlæg, sorterings- og oparbejdnings-anlæg og omfattende indsamlingssystemer, samt en tæt samarbejde med hele regionens cleantech-miljøer. RESURSIUM vil består af to kerneområder: Et demonstratorium for nye affaldsløsninger og teknologier, og et videns- og formidlingscenter. Med de to satsninger vil der ske markant forkortelse af time-to-market for nye løsninger, samt en effektiv showcasing og vidensspredning både nationalt og internationalt.

Tuesday, April 14, 2009

Tilskuds- og finansieringsordninger: Danske ordninger rettet mod energi og miljø

Miljøstyrelsens tilskudsordning til fremme af Miljøeffektiv teknologi
http://www.ecoinnovation.dk/Emneoversigt/IsaerForVirksomheder/Finansiering_tilskud/Tilskudsordning_miljoeteknologi_mst.htm.
Der kan ydes tilskud til projekter, som kan medvirke til at beskytte og forbedre vandmiljøet, begrænse luftforurening eller støj, fremme substitution af uønskede kemikalier samt fremme alternative metoder til dyreforsøg. Der kan gives tilskud til projekter, som har potentiale for væsentlige miljøforbedringer og har teknologisk nyhedsværdi eller tilvejebringer ny viden om miljøteknologi eller formidler viden om miljøteknologi og behov herfor samt har til formål at: udvikle, afprøve (teste) eller demonstrere miljøteknologi,
gennemføre tekniske gennemførlighedsundersøgelser forud for udvikling, afprøvning eller demonstration, opbygge viden om miljøteknologiske muligheder og behov, informere om miljøteknologiindsatsen og/eller sprede resultater af miljøteknologiske innovationsprojekter, eller understøtter miljøformål i EU-regulering. Der er i alt 59,9 mio. kr. til rådighed i perioden 2007-2009. Miljøstyrelsen indkalder projektansøgninger indenfor udvalgte emner.

Virksomhedsordningen http://www.mst.dk/Industri/Tilskudsordninger+på+industriområdet/Virksomhedsordning/
Virksomhedsordningen yder tilskud til udviklings-, demonstrations- og udredningsprojekter indenfor miljøteknologiske kerneområder som kemikalier, vand, affald og klima. Virksomheder, organisationer, forskningsinstitutioner, og andre kan ansøge. Ordningen administreres af Miljøstyrelsen, Organisation og Jura, som annoncerer ved udbud eller indkalder ansøgninger.

Bekæmpelsesmiddelprogrammet
http://www.mst.dk/Bekaempelsesmidler/Pesticider/Tilskudsordninger+pesticider/2007_03_14_bekaemp_forskning.htm
Bekæmpelsesmiddelprogrammet støtter forskning og udvikling, der kan belyse bekæmpelsesmidlers spredning og effekt på miljø og sundhed, således at der opnås en bedre forståelse af midlernes miljøpåvirkning og sundhedseffekter og et bedre grundlag for regulering af forbruget af bekæmpelsesmidler. Desuden kan programmet også støtte forskning og udvikling af alternative bekæmpelses- og forebyggelsesmetoder. Tilskud kan søges af forskningsinstitutioner og private virksomheder. Programmet administreres af Miljøstyrelsen. Der er en årlig ansøgningsfrist, hvor de prioriterede temaer vil fremgå. Ansøgningernes forskningsfaglige kvalitet vurderes af Det Strategiske Forskningsråd.


Landdistriktsprogrammet – Miljø og Natur
http://www.dffe.dk/Default.asp?ID=35243
Landdistriktsprogrammet er rammen om et antal meget forskellige ordninger, der bl.a. har til formål at forbedre miljø- og naturforhold. De fleste tilskud er rettet mod jordbrugere, herunder økologer. Men også udvikling af ny teknologi til landbrugs- og gartnerisektoren samt projekter om vækst og udvikling i landdistrikterne kan opnå tilskud. Målgruppen omfatter bl.a. primærproducenter i landbrug og gartneri, fødevareforarbejdende virksomheder og leverandører til disse målgrupper. Ordningerne administreres af Direktoratet for Fødevareerhverv.

Det Strategiske Forskningsråds pulje for energi og miljø
http://fi.dk/site/forside/raad-komiteer-udvalg/programkomiteer/programkomiteen-for-energi-og-miljoe
Det strategiske forskningsråds programkomite for Energi og Miljø støtter forskning indenfor bl.a. vedvarende energi, effektiv energiudnyttelse, miljøteknologi til at løse miljøproblemer knyttet til vand, jordforurening, luftforurening, kemikalier og klima.
Midlerne uddeles i fri konkurrence. Der lægges vægt på stor relevans, effekt/nytteværdi og et højt forskningsmæssigt niveau. Herudover lægges bl.a. vægt på, at forskningen gennemføres i et integreret samspil mellem offentlig og privat forskning og på medfinansiering. Prioriteringskriterierne er nærmere beskrevet i de konkrete programopslag og i "750 mio. kr. til strategisk forskning" s. 10-11: http://fi.dk/site/forside/publikationer/2007/750-millioner-kroner-til-strategisk-forskning/750-millioner-kroner-til-strategisk-forskning.pdf
Forskningsmidlerne administreres af Programkomiteen for energi og miljø, som har sekretariat i Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

No comments:

Post a Comment